660 114 660


slider slider slider slider slider slider

Kuchnia

SARDYNIA /KORSYKA

Kuchnia Korsyki

Sardynia Korsyka czartery jachtówPopularna i renomowana kuchnia korsykańska usatysfakcjonuje podniebienie niejednego smakosza. Wyspa słynie przede wszystkim z wędlin – coppa, figatellu, lonzu, salciccia, serów z mleka owczego – broccociu, z alkoholi: piwo Pietra, Columba lub Torra, whiskey oraz wina – Santa Barbra lub Fiumiciciolli. Na wyspie można skosztować regionalnych przysmaków, takich jak: naleśniki czy ciasta z kasztanów jadalnych, dania z dziczyzny: gulasz z zająca, odyńca, pieczony bekas, kuropatwa czy turkawka. Unikalny smak wszystkich potraw dodają leśne zioła: tymianek, bazylia, rozmaryn, majeranek, oraz oliwa z oliwek i korzenie, nadające co ciekawe delikatniejszy smak na południu.  Korsyka Sardynia jachty rejsy

 

 

 

 

 

Kuchnia Sardynii                  

Sardynia Korsyka rejs jachtPrzebywając na wyspie nie sposób nie pokusić się na spróbowanie wyśmienitej lokalnej kuchni: pieczone jagnię, prosię, owoce morza i potrawy z ryb, karczochy oraz różnorodne rodzaje chleba, np. pane carasau lub carta da musica – chleb pasterski. Do sardyńskich specjałów zalicza się również przepyszne sery, oliwki, również wina, likiery, wódka produkowana z winogron.

 

 

 

 

WYSPY KANARYJSKIE

Kuchnia Gran Canarii

Na Gran Canarii produkowany jest bardzo popularny owczo-krowi ser Queso de flor, który swój niezwykły smak zawdzięcza odmianie ostu. Produkuje się tu także wina i rum oraz likier kakaowy, krem bananowy, krem z rumu miodowego. Gran Canaria słynie z wyrobu słodyczy – bienmesabe (syrop z migdałów), marcepanu, ciastek z Moya. Z wyspy pochodzi także piwo Topical.

 

Kuchnia Fuerteventury

Na Fuerteventurze bardzo popularne są pomarszczone ziemniaki z sosem mojo (który towarzyszy praktycznie każdemu posiłkowi), zupa z rukwi wodnej, zapiekanki z mielonego jęczmienia czy kukurydzy z warzywami. Warto spróbować lokalnego wina Malvasia o pięknym bursztynowym kolorze.

Kuchnia Teneryfy

Do najpopularniejszych potraw należy paella – danie z ryżu, warzyw i wielu gatunków mięsa, gazpacho – chłodnik, tortilla – omlet ziemniaczano-jajeczny, empanadilas – smażone pierożki z nadzieniem rybnym lub mięsnym, fuet – wędzona kiełbasa, jamon serrano – suszona szynka. Warto spróbować ropa vieja – gulaszu z ciecierzycą, cebulą, pomidorami i smażonymi ziemniakami czy conejo con salmorejo – królika w pikantnym sosie pomidorowym. Wiele restauracji na Teneryfie serwuje tapas – niewielkie porcje drobnych przekąsek.

 

Kuchnia La Gomery

Typowym daniem jest zupa z rzeżuchy. Koniecznie trzeba spróbować miodu palmowego i nektaru z guarapo. La Gomera słynie z prostych, a zarazem niezwykle smacznych potraw, np. pikantnej pasty serowej, serwowanej z chlebem lub ziemniaczkami.

 

Kuchnia La Palmy

Na wyspie można zjeść pyszny chleb bananowy z mąki gofio. La Palma słynie także z kozich serów ze znakiem Denominacion de Origen.

 

Kuchnia El Hierro

Każda kanaryjska wyspa oferuje turystom perełki swej regionalnej kuchni. Np. sancocho to suszona ryba gotowana ze słodkimi kartoflami i czosnkiem. Conchero to z kolei suszona ryba zmieszana ze smażoną wieprzowiną. Popularna jest jednogarnkowa potrawa puchero, składająca się z różnych gatunków mięs i sezonowych warzyw. Koniecznie trzeba skosztować koziego sera queso herreno i lokalnego wina Frontera.

Idealnym deserem są banany, o wiele smaczniejsze niż amerykańskie. Dla amatorów „czegoś mocniejszego” czeka carajillo – kawa z alkoholem.

 

Kuchnia Lanzarote

Ryby stanowią podstawę kuchni Lanzarote. Popularny jest pieczony tuńczyk, vieja, sardynki, sancocho (suszona ryba ze słodkimi ziemniakami, cebulą i czosnkiem). Rzadko natomiast spożywane są owoce morza. Do wielu potraw zamiast chleba dodaje się gofio (pieczone ziarna zbóż mielone na delikatną mąkę). 

Często spotykanym daniem mięsnym jest conejo (królik), podawany z pikantnym mojo picon i ziemniaczkami gotowanymi bez obierania w mocno osolonej wodzie (papas arrugadas).

Warto pamiętać o żółtych serach z koziego mleka, których smak komponuje się wybornie z miejscowym winem.

Mieszkańcy wyspy preferują dwa rodzaje wina – wysokoprocentowe Malvasier i lekkie Muskateller, a także czerwone wino z Rioja i białe z Penedes.

Idealny na deser jest flan – rodzaj puddingu, bienmesabe czy ron miel (miodowy rum). Posiłek warto zakończyć cafe solo lub cafe con leche.

Baner